Bioluminiscence je jev, kdy rostlina, houba či živočich dokáže produkovat tzv. studené světlo. Děje se tak díky enzymu zvanému luciferáza, jehož mechanismus se nedávno podařilo objasnit vědcům z brněnské Masarykovy univerzity u mořského žahavce renily fialové.
Popsali, jakým způsobem a na jaká místa se v molekule luciferázy váže její „palivo“, takzvaný luciferin. „Důležitá je v celém procesu oxidace. Luciferin se díky reakci s kyslíkem přemění na meziprodukt, který má v sobě obrovské množství energie a tu může následně svým rozpadem uvolnit. Aby se však výsledný produkt dokázal rozsvítit, potřebuje luciferázu, která reakci kontroluje a usměrňuje uvolňující se energii do podoby světla, nikoliv tepla, jako by se tomu stalo při běžné oxidaci,“ vysvětluje člen výzkumného týmu Martin Toul.
V souvislosti s objevem vědci uvažují mimo jiné i o geneticky uměle vyvoláné bioluminiscenci u stromů, které by pak mohly v noci svítit namísto pouličních lamp.
Ach, proč vědci čtou tak málo Fausta…